Η οσφυαλγία, από τις λέξεις οσφύς (μέση) και άλγος (πόνος), ή λουμπάγκο, χαμηλός πόνος στη πλάτη, είναι σύμπτωμα που αφορά κάθε πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (στη μέση), ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί και από την οποία το 80% των ανθρώπων επηρεάζεται κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ενοχοποιείται για το περίπου 25% των προσωρινών αναπηριών και το 40% των μόνιμων, γι΄ αυτό και ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται παγκοσμίως στην πρόληψή της.

Είναι συχνότερη στην 4η και 5η δεκαετία της ζωής και συνήθως οφείλεται σε εκφύλιση των κατώτερων οσφυϊκών διαστημάτων που είναι τα πιο κινητά.

Συχνά η εκφύλιση ξεκινάει από έναν ή περισσότερους μεσοσπονδύλιους δίσκους, (δισκοκήλη) και στη συνέχεια ακολουθεί εκφύλιση των σπονδυλικών αρθρώσεων, που προκαλεί αστάθεια και στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.

ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ

Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου

Εκφύλιση του δίσκου ή τραυματική ρήξη αποτελούν τα αίτια της κήλης, προκαλώντας πίεση νευρικών ριζών ή του νωτιαίου μυελού.

Πόνος, μούδιασμα, παραισθησία στην μέση ή και στο πόδι είναι οι κλινικές εκδηλώσεις της πίεσης νευρικών ριζών.

Η πίεση του νωτιαίου μυελού μπορεί να εκδηλωθεί με διαταραχές ισορροπίας, βάδισης (διαλείπουσα χωλότητα) δυσλειτουργία εντέρου ή ουροδόχου κύστεως.

osfyalgia1

Εκφυλιστική σπονδυλοαρθοπάθεια

Η εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου, είτε από την πάροδο της ηλικίας του ασθενούς είτε από έντονες φορτίσεις και καταπονήσεις που έχουμε συνήθως του δίσκου, με αποτέλεσμα να έχει γίνει μια κατά κάποιο τρόπο καταστροφή ή μερική καταστροφή των διατάξεων της λειτουργικής δομής του δίσκου, των διατάξεων των ινών του με αποτέλεσμα να χαλαρώσει ο περιφερικός δακτύλιος του δίσκου και να έχουμε έξοδο του πυρήνα από την χαλαρωμένη διάταξη των ινών του δακτυλίου με αποτέλεσμα να έχουμε την δισκοκήλη.

osfyalgia2

Μυικός σπασμός – συνδεσμική κάκωση

osfyalgia